Egy füzet magánélete – szigorúan nyilvánosságnak szánva

Az Ab Ovo megint kitalált valamit. Két Ab Ovo „oldalkocsi” vár a holnapi avatásra, de már avatás nélkül most is szorgosan működik.

– Az egyik a Víg Sátorszínházban, a másik a Pesti Színházban kapott helyet – mondja Vámos Miklós, az Ab Ovo könyvkiadó vezetője, civilben jól ismert író. – Oldalkocsinak becézzük, valójában könyvárusító alkalmatosság, könyvoldalakkal letapétázva, kerekekre állítva. Kínálata a színházzal kapcsolatos könyvekből és a legigényesebb szépirodalmi művekből áll, nem csak az Ab Ovótól, más, napról-napra kevesebb – igényes kiadótól.

Az Ab Ovo-köteteknek stílusuk van, kiadójuknak remek érzéke a kis gesztusokhoz és a nagy cirkuszhoz. Éppen ezért egy cseppet sem meglepő, hogy a vígszínházi sátorba kéredzkedett be a cég a téli könyvek sajtótájékoztatójára, hogy Ab Ovo-cukorkát szopogathatott a közönség. Persze a külsőségek üres formaságok lennének, ha Vámos ezúttal nem egy ügy mellett állna ki, ha nem három magyar író könyvét ajáltatná a nagyérdemű figyelmébe. Fenákel Judit Levélária című regénye fél évszázad története, egy nagy, közös múlttal, ellentmondásos jelennel nehezített szerelemé. Horváth Péter Színház a magasban című regénye arra a képtelen ötletre épül, mi történik egy színházi társulattal, ha a mennyekbe repül. Az igaz meglepetés Balogh Tamás Egy füzet magánélete című könyve. Egy frissen érettségizett fiatalember írásainak gyűjteménye. Ajánlói: Határ Győző, Dobai Péter és Faludy György. Amikor megkereste őt az Ab Ovo levélben, csak hogy tájékozódjon róla, akkor azt válaszolta, elnézést kér, most éppen érettségizik, utána majd elküldi írásait. Nemsokára aztán hatalmas köteget hozott a posta. Ebből válogattak a kötetbe.

– Horváth Péter Színház a magasban és Fenákel Judit Levélária című kötete első kiadás, új irodalom, Balogh Tamásé pedig a legújabb. A novellákat tartalmazó Egy füzet magánélete az első kötete. Szerintem a kiadói munkához hozzátartozik a fiatal szerzők felfedezése. Balogh Tamás 28 éves, és Gyomaendrődön él.

– Bizonyos Vámos Miklós is 18 évesen robbant be az irodalomba, emlékezetem szerint.

– Tán épp ezért is kíváncsi vagyok, lehet-e pályakezdőnek ma elindulni. Én 1968-ban Lengyel Józseftől kaptam levelet az első megjelenésem után! A kritika foglalkozott a novelláimmal, pedig még nem volt kötetem. Kíváncsi vagyok, kíváncsi-e ma az értelmiség egy fiúra Gyomaendrődről. Akinek például – ha felutazik Pestre – áthághatatlan akadályt jelent egy kaputelefon. Sosem gondoltam volna ilyesmire, ha nem olvasom az egyik novellájában. Nagyon kíváncsi vagyok hát, tud-e esemény lenni ma egy írói indulás, ahogy régen nemegyszer tudott.

„Amikor először jöttem Pestre, hogy találkozzam a kiadómmal, Vámos Miklóssal, nem sikerült. Nem ismertem a kapucsengőt. Örömmel jelentem, mára megtanultam, hogyan működik ez a szerkezet.” Ennyi volt Balogh Tamás írói szűzbeszéde a Víg-sátorszínházban.

 

 

(A beszámoló Bársony Éva Oldalkocsikon a halhatatlanságba [Népszava, 1993. nov. 10.], Osztovics Ágnes Ab Ovo – könyv, oldalkocsi és ami belefér [Magyar Nemzet, 1993. nov. 12.], Karácsony Ágnes Betűve tudják [Kurír, 1993. november 14.] és Molnár Mária Már ismeri a kapucsengőt [Kiskegyed, 1994. jan. 4.] cikkeinek változtatás nélkül átvett mondataiból áll.)
Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólások:

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s