Elfeledett aranysárkány

Hetven év múltán jelent meg Kosztolányi ifjúsági regénye

 

A fiatal szegedi író, irodalomtörténész, Balogh Tamás fedezte fel, hogy létezett Kosztolányi népszerű regényének, Az aranysárkánynak egy ifjúsági változata is, amely 72 év múltán most irodalmi szenzációként jelent meg a Tiszatáj gondozásában.

Kosztolányi Dezső életművét feltárta, elemezte már az irodalomtörténet, ezért azt gondolhatnánk, nem sok meglepetésre lehet számítani vele kapcsolatban. Ezért is igazi szenzáció, hogy egy fiatal szegedi író, irodalomtörténész, a nemrégiben Tiszatáj-jutalomban részesült Balogh Tamás egy antikváriumban egy elfeledett Kosztolányi-regényre bukkant. Pontosabban nem teljesen ismeretlen műről van szó, hanem a népszerű regény, Az aranysárkány alaposan átdolgozott, megrövidített ifjúsági változatáról, amit az író kifejezetten a gyerekközönségnek szánt. A Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos egyesületének heti közlönye, a Corvina 1932 novemberében így hirdette a Genius Könyvkiadó kötetét: „Tanár és diákok regénye, tele megértéssel, szeretettel.”

A Tiszatáj-könyvek sorozatban hetvenkét év múltán most jelent meg újra a regény. A kötet utószavában Balogh Tamás hangsúlyozza: a harmincas években nagy igényjelentkezett ifjúsági irodalomra, nem volt ritka a felnőtteknek szánt művek szerző általi átdolgozása sem. Kosztolányi regénye azonban sok szempontból egyedinek számít: az átdolgozásnál az esztéta és a tanár mellett elsősorban az ír nyelvművelő és szerkesztő énje működött. Az eredeti 32 fejezet 25-re apadt, az idegen szavak, germenizmusok eltűntek, a gyermeki erkölcs tisztaságának védelme érdekében pedig a tematikus változtatásokra is sor került. Kusza családi viszonyokra sem történik utalás, a legszembetűnőbb pedig az, hogy Novák tanár úrnak az ifjúsági változatban nincs leánya, így hiányzik a regényből a teljes szerelmi szál és a szexualitás.

Kosztolányi Dezsőnek ma is hatalmas rajongótábora van, ezért a kiadó joggal bízhat abban, hogy nagy könyvsiker lesz Az aranysárkány újra felfedezett ifjúsági verziója, melyet az eredetit időző borítólappal, és a korszak népszerű könyvillusztrátorának, Jaschik Álmosnak az 1932-es kötetben is szereplő rajzaival jelentettek meg.

H. Zs.
[Hollósi Zsolt]

Délmagyarország, 2004. jún. 1.

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólások:

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s