Tizenéves önéletrajzok

Balogh Tamás június 19-én lesz 19 éves. Prózaíró nem túl gyakran jelentkezett hozzá hasonló korban értékes és élvezetes írásokkal a közönség előtt.

Puszta szellemességnél, csillogó leleménynél lényegesen többet adnak a kötet – Egy füzet magánélete – első részében olvasható önéletrajzi sorozat darabjai. Az autobiográfiák megelevenítik a tizenéves szerző kisdobosként, később úttörőként tett ambiciózus vallomását, a már személyi számmal rendelkező gimnazista kötelességből írt házi feladatát. Rendszerváltás kamasz-tükörben… mondhatnánk, ám az elsőkönyves Balogh Tamás sorai többről szólnak.

A kötet záró egysége a „Jelenések füzete”. Igen szellemes az „Univerzális színmű”, mely a nagy magyar elődök ismeretén túl jelzi a szerző világirodalmi pallérozottságát is. Mindennapi élethelyzetek, sorsok hatásosan szerkesztett egysége a „Tíz” című írás. A társadalom különböző rétegét, korosztályát képviselő személyek (taxisofőr, középiskolai tanár, idős nyugdíjasok) napirendje, programja találkozik vonaton, autóban, hajnalban, délben, vidéken és fővárosban. Rövid epizódok szólnak mindennapjaikról – ahogyan egy fiatalember látja. Egy olyan fiatalember, aki mintha ismerné Kosztolányi aranyigazságát is a jó témaválasztásról. „Szeretek kis dolgokról írni. Akkor lehet nagy dolgokról beszélni. Akik nagy dolgokról írnak, könnyen hasra esnek és semmit sem mondanak.”

A kiadó jogosan büszke kiadványára. Remélhetően nagy felfedezést tett.

Palotay Ferencné

Köznevelés, 1994. ápr. 15.

Reklámok
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólások:

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s